Меню сайту

Розділи новин
Новини Церкви [418]
Українці в Португалії [19]
Новини Чину св. Василія Великого [33]
Новини Церкви в Португалії [1]

Календар новин
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу

Пошук

Пожертва

Друзі сайту

Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 475



В онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гiсть · RSS 28.03.2024, 10:43

Головна » 2012 » Жовтень » 25 » БЕЗ МОНАШЕСТВА НЕ МОЖНА АНІ ВІРИ ПЕРЕДАТИ, АНІ НОВУ ЄВАНГЕЛІЗАЦІЮ ЗДІЙСНИТИ
БЕЗ МОНАШЕСТВА НЕ МОЖНА АНІ ВІРИ ПЕРЕДАТИ, АНІ НОВУ ЄВАНГЕЛІЗАЦІЮ ЗДІЙСНИТИ
14:11
В жовтні у Ватикані проходить ХІІІ Звичайна Загальна Асамблея Синоду Єпископів, темою якої є «Нова євангелізація для передання християнської віри». В Асамблеї, яку очолює Папа Римський Венедикт XVI, крім 262 Синодальних Отців, беруть участь також різні експерти з галузі євангелізації. Українську Греко-Католицьку Церкву на Синоді єпископів представляють Блаженніший Святослав (Шевчук), Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, владика Тарас Сеньків та с. Луїза Цюпа, СНДМ. Робочі засідання Синоду триватимуть до 28 жовтня.
Хоча наші Синодальні Отці зайняті відповідальною працею Синоду, однак вони не забувають своїх вірних і знаходять час відвідати римські спільноти. На запрошення Всесвітлішого отця Протоархимандрита Ґенезія Віомара Римську Василіянську Обитель відвідав Блаженніший Святослав (Шевчук). До спільноти Василіян Блаженніший завітав 24 жовтня у супроводі владики Діонісія Ляховича. На зустріч із Блаженнішим прибули також Отці Василіяни, які виконують своє служіння в Українських Папських колегіях.
Достойного гостя в Головному Осідку привітав Протоархимандрит о. Ґенезій Віомар, який нещодавно повернувся з Бразилії і розпочав своє протоархимандриче служіння, яке цього року на нього наклала Генеральна Капітула Чину. До Голови нашої Церкви о. Ґенезій звернувся наступними словами: «Блаженніший владико, ми щиро вітаємо Вас в Римській Василіянській Обителі! Сказати вітаю є замало. Ви радше почувайтеся тут як вдома, бо це Ваш дім, тому що ми творимо частину Вселенської Церкви і нашої Церкви, якої Ви є Главою. Знаємо, що Блаженніший мають великі, трудні, скомпліковані і широкомасштабні завдання, але нам вдалось трошки Вас, так би мовити, „вкрасти". Ми впевнені, що з Вашою присутністю наша спільнота відчуває що росте, відчуває, що буде більш здорова і сильніша у вірі разом з Церквою. Ми свідомі постання нових викликів в цьому глобалізованому світі і зісвідченому суспільстві. Тому заявляємо Вам, Ваше Блаженство, що ми готові в цьому світі, у співпраці з Вами, давати правдиве свідчення як сини і члени Христової Церкви. Поручаємо нашу співпрацю на добро душ наших і всіх інших».
Отець Протоархимандрит також привітав владику Діонісія, отців Ректорів Українських Папських Колегій Степана Стареправо, Луїза Касіяно, отця Віце-Ректора Теодосія Греня і Духівника о. Діонісія Заведюка.
Не зважаючи на те, що зустріч з Блаженнішим Святославом тривала не довго, бо зайняла лише обідню перерву праці Синоду, все ж таки отці і браття мали нагоду обмінятись різними думками, ідеями, поглядами і щирими бажаннями взаємної співпраці для добра цілої Церкви.
Дорогими для спільноти були слова підтримки і заохоти Блаженнішого, якими він звернувся до присутніх: «Високопреподобний отче Протоархимандрите, хотів би щиро подякувати вам за запрошення. За те, що сьогодні можу бути між вами і ділитись тими думками, які ми тепер на Синоді переживаємо. Також хотів би вас особисто сердечно привітати з непростою місією, яку на вас поклав Василіянський Чин. Минулого року ми зустрілися з вами в Прудентополі, а тепер бачу, що Вас покликали до Риму. Ми дуже тішимося і справді віримо, що ті завдання, які перед вашою спільнотою ставить Церква, ви зможете успішно сповнити. З мого боку, як Глави Церкви, справді хочу вам пообіцяти так само підтримку і поміч та відкритість у всіх тих справах, у яких ви будете мати потребу, і в яких я зможу вам послужити».
Також у своєму слові Блаженніший пригадав про значну подію нашої Церкви, яка відбудеться наступного року, а саме: «На другий рік ми будемо згадувати 50 років перенесення мощей св. священномученика Йосафата Концевича до Базиліки св. Петра у Римі. Це буде унікальна нагода, щоб постать св. Йосафата поставити серед уваги хоча б нашої Церкви. Дуже часто в екуменічних розмовах постать Йосафата зникає з поля зору. А це буде справді унікальна нагода, щоб ми могли ще раз поглянути на цього мученика за єдність Церков. З другого боку, це також буде нагода і відповідний період до приготування святкувань 400-ліття формального заснування Василіянського Чину».
Блаженніший Святослав пригадуючи про тему папського Синоду, якою є «Нова євангелізація для передавання християнської віри» сильно підкреслив, що «без монашества не можливо ані віри передати, ані нову євангелізацію здійснити в лоні нашої Церкви. Тому справді, ці завдання, до яких Святіший Отець сьогодні покликає нас і цілу Церкву є надзвичайно складні і великі».
Блаженніший також подякував за те служіння, яке отці Василіяни виконують в Центральній, Східній та Південній Україні. «За останніх півроку я мав нагоду відвідати Херсон, Харків і звичайно Київ. Я сподіваюся, що ваша присутність і активна місійна діяльність, яка завжди була притаманна Василіянському Чину, буде активно здійснюватися якраз у цьому поклику до Нової євангелізації, якої вся Вселенська Церква тепер потребує» – сказав Глава УГКЦ.
Блаженніший Святослав висловив сподівання, що Василіянський Чин не залишаться тільки в Галичині, але здійснюватиме свою місію в різних куточках світу.
 
Рим, 24 жовтня 2012 р.
Подав о. Єфрем Кончак, ЧСВВ
Категорія: Новини Чину св. Василія Великого | Переглядів: 765 | Додав: osbmpt1
Українська Греко-Католицька Церква Різдва Пресвятої Богородиці м. Лісабон Португалія