Меню сайту

Розділи новин
Новини Церкви [418]
Українці в Португалії [19]
Новини Чину св. Василія Великого [33]
Новини Церкви в Португалії [1]

Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу

Пошук

Пожертва

Друзі сайту

Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 475



В онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гiсть · RSS 27.04.2024, 03:41

Головна » 2012 » Листопад » 29 » ПРАЗНИК СВЯТОГО СВЯЩЕННОМУЧЕНИКА ЙОСАФАТА В ЛІСАБОНІ
ПРАЗНИК СВЯТОГО СВЯЩЕННОМУЧЕНИКА ЙОСАФАТА В ЛІСАБОНІ
13:52
У неділю, 25 листопада, відбулися урочисті святкування з нагоди храмового Празника св. свящ. Йосафата у столиці Португалії Лісабоні.
Українська греко-католицька громада в Лісабоні діє з березня 2001 року, коли до Португалії прибув перший український священик (який прибув в кінці лютого цього року). За той час сформувалася стабільна громада українських іммігрантів у цій державі на Піренейському півострові. Варто пригадати, що уряд Португалії досить прихильно поставився й ставиться тепер до українських іммігрантів, а особливо Католицька Церква, яка першою пішла на зустріч українцям (як також спільнотам інших народів).
  
Святкування храмового Празника співпало з візитом Протоігумена Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні о. Пантелеймона Саламахи, ЧСВВ. Храмовий Празник випередили триденні реколекції, які виголосили – в перший день о. Ілля Фіголь, ЧСВВ, що наголосив на святості святого Йосафата і до якої покликана кожна людина. Інші дві науки виголосив о. Йосафат Коваль, ЧСВВ. Темою цих наук було – життя святого Йосафата перед вступом до монастиря (в п’ятницю, 23 листопада) та монаший подвиг і служіння святого Йосафата як священика та єпископа, що завершилося мученицького смертю за єдність Церкви Христової.
У неділю, 25 листопада, в сам Празник св. свящ. Йосафата о. Протоігумен, о. Микола та о. Йосафат відслужили Панахиду на площі Мартінь Моніш в Лісабоні за жертви голодомору-геноциду у 1932-33 роках. Там зібралися біля 40 осіб. Після цього пішою ходою в супроводі поліції вирушили до храму São Jorge de Arroios. О 13:30 год. було відслужено святкову Службу Божу. Її очолив о. Протоігумен. З ним співслужили о. Микола та о. Йосафат, а о. Ілля в той час сповідав. Перед Божественною Літургією було посвячено ікону св. свящ. Йосафата, яку українській громаді подарував о. Протоігумен. Під час проповіді о. Пантелеймон найперше переказав вітання з України, а особливо від Блаженнішого Святослава. Він також сказав, що Церква, за наказом і прикладом самого Христа дбала й надалі дбатиме про своїх дітей. Опісля, базуючись на євангельському читанні про милосердного самарянина, о. Протоігумен наголосив на любові до Бога та ближнього, служінні-допомозі ближньому, а прикладом у цьому може послужити св. свящ. Йосафат.
    
Божественна Літургія закінчилась многолітствієм та побажанням щедрих Божих ласк і всього найкращого для українських заробітчан у Португалії.
о. Йосафат Коваль, ЧСВВ
Категорія: Новини Чину св. Василія Великого | Переглядів: 1397 | Додав: osbmpt
Українська Греко-Католицька Церква Різдва Пресвятої Богородиці м. Лісабон Португалія