Меню сайту

Розділи новин
Новини Церкви [418]
Українці в Португалії [19]
Новини Чину св. Василія Великого [33]
Новини Церкви в Португалії [1]

Календар новин
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу

Пошук

Пожертва

Друзі сайту

Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 475



В онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гiсть · RSS 19.05.2024, 12:08

Головна » 2009 » Жовтень » 2 » ПАПА РИМСЬКИЙ БЕНЕДИКТ XVI ВІДВІДАВ ЧЕСЬКУ РЕСПУБЛІКУ
ПАПА РИМСЬКИЙ БЕНЕДИКТ XVI ВІДВІДАВ ЧЕСЬКУ РЕСПУБЛІКУ
13:08

Останніми днями Папа Римський Бенедикт XVI відвідав Чеську республіку, а також зустрівся з багатьма тисячами людей, які прибули з різних куточків світу, щоб разом з Наступником Святого Петра помолитися. Це вже відбулася 13 подорож Святішого Отця Бенедикта XVI за межі Італії.

Церква в Чехії складається з дев’яти церковно-адміністративних одиниць, налічуючи понад 2 500 парафій та 70 душпастирських осередків. Католицька Церква має тут 20 єпископів, майже 2 000 священиків, понад 1 600 черниць. У церковних навчальних закладах навчається 16 000 дітей та молоді; починається освіта з дитячих садочків і закінчується університетами. Слід згадати також 50 лікарень, майже 100 клінік, понад 130 будинків для людей похилого віку, 59 дитячих будинків, 170 центрів соціальної реабілітації, якими керують церковні структури. Архієпископом Праги є кардинал Мілослав Влк, примас Церкви в Чеській Республіці.

Розпочинаючи свою першу промову у Празі, Папа Римський скерував слова подяки і привітання до влади та всього народу, стараючись вже з перших хвилин передати характер свого візиту до Чехії. Він наголосив на важливості символічних елементів, які виявляють силу і важливість християнського коріння чеської культури та заохотив усіх будувати майбутнє, яке враховуватиме цю спадщину. «Особливо мене вразив жест молодої пари, яка піднесла мені типові дари культури цього народу, даруючи разом із цим трішки вашої землі. Це доводить, наскільки глибоко чеська культура просякнута християнством», – сказав Святіший Отець, додаючи, що хліб та сіль мають особливе значення серед символів Нового Завіту.

Першим місцем, яке 26 вересня відвідав у Празі Святіший Отець, була церква Святої Марії Переможної, споруджена в ХVІІ столітті, в  якій зберігається чудотворна ікона Дитятка Ісуса з Праги. Цю ікону почитають у всьому світі. У церкві, де були присутні родини з дітьми, Папа Бенедикт XVI навколішки молився в каплиці Дитятка Ісуса, потім відмовив молитву, благаючи в Божого Дитятка захисту для всіх сімей та благословення для всіх дітей світу.

Вранці в неділю, 27 вересня, на другий день свого Апостольського візиту до Чеської Республіки, Папа Бенедикт XVI прибув до міста Брно, історичного центру Моравії – регіону, розташованого на сході країни. Це вперше до міста прибув Наступник святого Апостола Петра. Моравія займає приблизно третину сучасної території Чехії, а її назва походить від ріки Морави. Саме тут свою місійну працю розпочали святі Кирило та Мефодій, Апостоли слов’ян.

Папа Римський прибув до Брно літаком, і саме в околицях місцевого аеропорту відбулося урочисте Євхаристійне богослужіння, яке зібрало понад 150 тисяч вірних, не лише з Чехії, а й із сусідніх країн. Були присутні також паломники з України. В очікуванні зустрічі зі Святішим Отцем вірні організували молитовне чування. На місці богослужіння Бенедикт XVI приїхав панорамним автомобілем, і перед тим, як увійти до ризниці, щоб одягнути літургійне вбрання, проїхав між рядами вірних, які радісно його вітали. Служба Божа відправлялася чеською та латинською мовами, а з Папою співслужили 50  кардиналів та єпископів.

У неділю, 27 вересня, після Служби Божої у Брно, Святіший Отець повернувся до Праги, де о 17.00 місцевого часу в архієпископському палаці у історичному центрі столиці відбулася зустріч з представниками некатолицьких Церков та християнських спільнот. Некатолики в Чехії всі разом становлять приблизно 2,5 % від усього населення. У привітальному слові, скерованому до Святішого Отця, Голова Екуменічної Ради Церков Чехії Павел Черни, який належить до Євангелічного віровизнання, пригадав позитивний вплив папи Йоана Павла ІІ на екуменічний діалог у Чехії, адже саме з його ініціативи 10 років тому в Римі відбувся симпозіум, присвячений постаті відомого чеського релігійного діяча Яна Гуса.

Папа Бенедикт XVI говорив про спільні завдання християн, які повинні звіщати Європі та світові благовіст спасіння. «Християнство може багато запропонувати у практичному та етичному вимірах, тому що Євангеліє ніколи не перестає надихати людей на віддання себе  служінню іншим», – зазначив Святіший Отець. Він також вказав на те, що поняття спасіння має різні значення, одним з яких є прямування до поєднання і єдність між людьми, що, насамперед, стосується християн. Папа висловив сподівання, що старання на користь поєднання принесуть добрі плоди для усіх мешканців Європи, а це, в свою чергу, зобов’язує тих, що визнають Ісуса докладати старань для того, щоб континент наново відкрив своє християнське коріння.

Заключною подією другого дня Апостольських візиту Бенедикта XVI до Чеської Республіки стала зустріч із представниками світу культури та науки, яка відбулася у Владиславівському залі Празького замку. З привітальним словом до Папи звернувся ректор Карлового Університету професор Вацлав Гампл, який нагадав про християнське коріння цього навчального закладу, який до сьогодні на своїй емблемі має зображення святого Вацлава, і вважає його своїм покровителем.

У своїй промові Святіший Отець говорив на тему істини, свободи та діалогу між культурами. Він сказав про ту велику роль, яку в чеському суспільстві відіграли реформаторські рухи, що зродилися в університетських та студентських середовищах. Для добра кожного народу є необхідним прагнення до свободи та служіння істині. Як показує історичний досвід, цього прагнення не можна виключати, адже це становить великий ризик для людства. І саме відповіді на це прагнення шукають релігія, мистецтво, філософія, богослов’я та інші наукові дисципліни, кожна згідно зі своїм методом. Здатність пізнавати істину, на думку Папи, визначає велич людини і є основою її свободи. Він також звернув увагу на те, що ті, хто вимагає виключення релігії за межі інтелектуальної сфери, нанівець зводять діалог між культурами, який самі ж пропонують. А сучасний світ дуже потребує цього діалогу.

Наприкінці Служби Божої, яку Папа очолив 28 вересня вранці у Старому Болеславі, Бенедикт XVI звернувся з посланням до молоді. Заохотив усіх брати приклад зі святого Августина, який казав, що людське серце неспокійне, поки не знайде того, чого шукає, і відкрив, що лише Ісус Христос може дати вичерпну відповідь на прагнення щасливого життя. «Господь виходить назустріч кожному з вас, як колись  св. Августину, – сказав Бенедикт XVI. – Стукає до дверей вашої свободи і просить, щоб прийняли Його як приятеля. Він хоче зробити вас щасливими, наповнити вас гуманністю та гідністю. Християнська віра є саме цим – зустріччю з Христом, живою Особою, яка відкриває нові горизонти і дає вирішальний напрямок життю». Папа пригадав, що Господь кожного кличе поіменно і кожному приготував окреме завдання у Церкві та суспільстві. Тому важливо зрозуміти своє покликання, тому що світ потребує як християнських сімей, так і відданих священиків та богопосвячених осіб, які звіщатимуть йому надію, якою є Христос.

Чехія попрощалася зі Святішим Отцем. Приблизно о 17.00 за місцевим часом Бенедикт XVI вирушив з Апостольської Нунціатури у Празі до аеропорту, де в залі державних церемоній мав коротку зустріч з Президентом Чеської республіки Вацлавом Клаусом. Опісля вони вийшли на спеціальне підвищення, встановлене біля трапу літака. Віддано військові почесті, прозвучали гімни Чеської Республіки та Ватикану і прощальні промови, а далі Папа піднявся на борт літака, який о 18.15 злетів у небо, щоб приблизно через дві години приземлитися у римському аеропорту Чампіно. Закінчився Апостольський візит Святішого Отця Бенедикта XVI до Чеської Республіки, а також 13 подорож за межі Італії.

 

За матеріалами Ватиканського Радіо

Категорія: Новини Церкви | Переглядів: 1133 | Додав: osbmpt1
Українська Греко-Католицька Церква Різдва Пресвятої Богородиці м. Лісабон Португалія