Меню сайту

Розділи новин
Новини Церкви [418]
Українці в Португалії [19]
Новини Чину св. Василія Великого [33]
Новини Церкви в Португалії [1]

Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Форма входу

Пошук

Пожертва

Друзі сайту

Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 475



В онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гiсть · RSS 02.05.2024, 09:57

Головна » 2009 » Лютий » 3 » СВЯТКУВАННЯ РІЗДВА
СВЯТКУВАННЯ РІЗДВА
10:13

По всьому світі стала новина:

Діва Марія Сина родила.

 

         Український народ має багато свят: він щедрий на пісню, на гарне слово, на добрі традиціїі й звичаї. Одним із найбільших свят у нашого народу є Різдво Христове.

         В неділю, 1 лютого, відбувся святковий концерт з цієї нагоди в Аула Маґна (Університет Лісабона) організований Українською Греко-Католицькою Церквою Різдва Пресвятої Богородиці.

         На сцену виходять з вітанням ведучі свята Аліне Хол та Андрій Шуманський – Свято розпочате. Звучить гімн України.

         З вітальним словом від посольства України виступив уповноважений в справах культури Юрій Демиденко, Людмила Хол (CNAF - Lusidom). З теплими словами і привітаннями до всіх присутніх звернувся  о. Йоан Лубів, ЧСВВ.

         Час пливе мов ріка, проминає одне покоління за одним, але Христова віра – це вічне джерело. Вона ніколи не міняється, а триває і триватиме повіки. Така ідея пройшла театральним дійством, яку так вдало показали глядачам самодіяльні митці  театральної студії «Теотокос», створеній при  Греко-Католицькій Церкві. Ми всі поринули в часи народження Ісуса Христа, були неначе очевидцями цієї події. Разом з Ангелами звіщали  звістку, вболівали за Марію, хотіли своєю любов’ю і теплом своїх сердець зігріти новонародженого Ісуса. Ця вистава вразила кожного і дала поштовх для думок.

         Щоб пройти свій життєвий шлях ми повинні постійно контролювати свої вчинки, поглядаючи при цьому на час – щоб не забракло. Тож спішімо творити добро! Така, напевно, була головна ідея твору та мета художнього керівника і режисера цієї вистави.

         Отець Делмар висловив свою думку так: На протязі багатьох років я співпрацюю з українською діаспорою, буваю на всіх зустрічах і святах, та наскільки професійно і так добре організовано Вертеп бачу вперше. В багатьох співвітчизників бачилися сльози на очах. Всі були розчулені та глибоко пройнялися цією виставою.

         Заяскравіли українські костюми і залунали колядки дітей зі школи Оберіг. Вони також порадували нас українським таночком. Як добре, що наші діти підтримують і продовжують наші традиції.

         Виступ однієї школи змінювався іншою. З колоритними колядками і щедрівками на сцену вийшли учні школи Родина від Асоціації Світ без кордонів. А школа Дивосвіт від Асоціації Спілки Українців порадувала не тільки нас, але й гостей нашого свята, бо Вертеп вони поставили португальською мовою.
 

         Моя Україно, Ти будеш вічно жити

         Скільки талантів Ти маєш, що тяжко злічити.

 

         Коли з’явилася на сцені наша оперна співачка Лариса Савченко – зал затамував подих. У її чудовому голосі кожен відчув велич, силу і славу нашої Батьківщини. Кожний твір, який вона виконувала під акомпанемент Наталії Кузнєцової  зал зустрічав гучними оплесками і викликами «Браво!»

         Недавно наш глядач познайомився з нашою голосистою тернопіляночкою Ярославою Декалюк і встиг полюбити її. Кожна пісня подобається у її виконанні, а нійбільше «Україночка».

         У світ музики полинули усі глядачі під звуки чарівної скрипки і гітари в музичному творі «Ave Maria», яку подарували нам Орися Андрусяк і Андрій Шуманський.

         Порадувала нас театральна група «Рутенія» від Асоціації Собор у виставі Маланка. Такий вдалий жарт на кожному кроці, так гарно і весело на душі. Українці поринули у спомин, а як водили Маланку вдома!

         Чарівним голосом, великим талантом і любов’ю до співу нас обдарував Андрій Шуманський. Ми почули чудову колядку «Бог на санях» , а коли співав пісню «Спи маленький, козачок», то кожна мама й тато співали разом з ним цю пісню своїм синам.

         На цьому святі ми познайомилися з новим дуетом «Ностальгія», який вдало дебютував на цьому святі. Хотілось би щоб тепер нас часто радував новими піснями, щоб відганяв від нас ностальгію за рідною домівкою й повертав до Батьківщини.

         Всіх учасників свята звеселив хор, створений при Греко-Католицькій Церкві. Він порадував своєю мелодійністю, співзвучністю. Хористи колядували, а зал із задоволенням вслухався.

         На закінчення свята ми почули віншування із уст нашого отця Йоана. Він ще раз вітав усіх зі святами і закликав всіх українців єднатися.
 

         Ми діти України

         Не легко нам живеться

         Та є у нас надія

         На світле майбуття

         І нині просим Бога

         Хай посвятить дорогу

         Для нашої держави

         До кращого життя
 

Такими словами закінчилось свято зі співом Многії літа!

 

         Ми щиро вдячні організаторам цього свята о. Йоану Лубіву, ЧСВВ і всім хто допомагав у його проведенні, а саме Людмилі Хол (CNAF - Lusidom) та всім учасникам, які взяли участь.

         Особлива подяка Спонсорам ПТ Комунікасойш й УГКЦ та Ректорату Університету міста Лісабон.

 

Олена Степова

Категорія: Новини Церкви | Переглядів: 1333 | Додав: osbmpt1
Українська Греко-Католицька Церква Різдва Пресвятої Богородиці м. Лісабон Португалія