Меню сайту

Розділи новин
Новини Церкви [418]
Українці в Португалії [19]
Новини Чину св. Василія Великого [33]
Новини Церкви в Португалії [1]

Календар новин
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу

Пошук

Пожертва

Друзі сайту

Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 475



В онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гiсть · RSS 19.04.2024, 04:03

Головна » 2014 » Липень » 7 » ВАСИЛІЯНИ???
ВАСИЛІЯНИ???
18:17

Монахи-Василіани належать до східної християнської традиції, основоположником якої став святий Василій Великий, єпископ Кесарії Кападокійської, який, на думку Святішого Отця Івана Павла ІІ, був одним із найбільших монахів-душпастирів.

«Святий Василій Великий, як один із найвизначніших Отців Східної Церкви показав дорогу монашого життя усім тим, хто хотів цілковито присвятити себе Богові й Церкві. Усе його життя було послідовним здійсненням віри і практикуванням дійсної любові в дусі Євангельських Рад» - наголосив Понтифік, зазначивши, що «...наука святого Василія Великого впродовж століть принесла зрілі плоди монашого життя, передовсім на Сході».

На «Правилах» св. Василія (в редакції св. Теодора Студита) було засноване і розвивалося життя монахів Києво-Печерської традиції, а згодом і всього чернецтва Київської Церкви. Ці «Правила» запровадили в Київській Русі святі Антоній і Теодосій Печерські.

Зовнішні і внутрішні фактори зумовили занепад Київської митрополії та спонукали її ієрархів до пошуків шляхів подолання кризи і до Берестейського порозуміння з Апостольською Столицею. Київська Церква приступила до першої радикальної реформи, яку організували митрополит Руської Унійної Церкви Йосиф Велямин Рутський і святий Йосафат Кунцевич. Вислідом цієї реформи став Чин святого Василія Великого, який відіграв визначальну роль не тільки в Українській Церкві, але й в усьому українському народі і мав непересічні впливи на історію народу України від своїх (Чину) початків і аж до сьогодні. Ці сміливі слова мають під собою реальні історичні факти, що доказують не тільки католицькі історики.

На жаль, сьогодні в Україні існують міцні тенденції применшити роль Чину в історичній долі українського народу і Церкви, а то й зовсім ревізувати історію і проголосити, що шлях, яким пішов народ і Церква після Берестейського поєднання 1596 року, насправді був хибним.

Ієромонах Корнилій Яремак, ЧСВВ

Категорія: Новини Чину св. Василія Великого | Переглядів: 1603 | Додав: osbmpt
Українська Греко-Католицька Церква Різдва Пресвятої Богородиці м. Лісабон Португалія