Меню сайту

Розділи новин
Новини Церкви [418]
Українці в Португалії [19]
Новини Чину св. Василія Великого [33]
Новини Церкви в Португалії [1]

Календар новин
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу

Пошук

Пожертва

Друзі сайту

Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 475



В онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гiсть · RSS 28.03.2024, 08:48

Головна » 2009 » Січень » 5 » ІЄРЕЙСЬКІ СВЯЧЕННЯ В ЛУЦЬКУ
ІЄРЕЙСЬКІ СВЯЧЕННЯ В ЛУЦЬКУ
22:31

 

У неділю перед Різдвом Христовим, 4 січня 2009 року, у місті Луцьку, «столиці Волині», в храмі святого Василія Великого, що при василіянському монастирі, відбулася урочиста подія – ієрейські свячення трьох василіянських дияконів: Миколи Мар’яна Яреми, Гавриїла Владислава Тимчика та Іллі Івана Сірука, – які уділив Преосвящений владика Йосафат Говера, Екзарх Луцький.

Наприкінці минулого року диякони Микола, Гавриїл та Ілля успішно завершили навчання у Василіянському інституті філософсько-богословських студій ім. Йосифа Велямина Рутського, що у Брюховичах. Це перший випуск василіянських студентів, які закінчили повний курс богослов’я у цьому Інституті.

Урочиста Архієрейська Свята Літургія, яку очолив Преосвящений владика Йосафат Говера, розпочалася о 12 годині. З владикою спіслужили: Протоігумен Провінції Найсвятішого Спастителя в Україні о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, настоятель василіянського монастиря та парафії в Луцьку о. Терентій Цапчук, ЧСВВ, та ще 7 священиків. В урочистостях взяли участь багато монахів, монахинь, родини та знайомі новоієреїв і парафіяни храму.

Під час проповіді владика Йосафат підкреслив значення свята, що наближається, – Різдва Христового. Він також вказав на велич та святість священичого та монашого покликання і закликав молитися до Господа за добрих та ревних священиків у нашому народі.

Після Великого входу владика Йосафат здійснив обряд священичого рукоположення. Отець Протоігумен ввів дияконів Миколу, Гавриїла та Іллю, вони тричі привіталися з Владикою, цілуючи хрест у руці єпископа та його рамено, опісля цілуючи чотири кути престолу. Відтак владика Йосафат прочитав молитви ієрейських свячень. Після цього новопоставлені священики зняли дияконські ризи й були облечені в ієрейські: епітрахиль, пояс, нарукавники та фелон. Нововисвячених ієреїв привітали Владика та о. Протоігумен, вони стали до престолу і далі разом з усіма священиками служили Святу Літургію.

По завершенні Божественної Літургії хор заспівав «многая літа» Святішому Отцю Венедикту ХVІ, Папі Римському, Блаженнішому Любомиру, Главі УГКЦ, Митрополитам, Єпископам, священикам та усім вірним. Після цього слово мав о. Протоігумен Йоанікій Чверенчук, який найперше подякував Богові за дар життя і покликання нововисвячених ієреїв, подякував їхнім батькам, які віддали їх на службу Богові. Він також склав подяку владиці Йосафату за те, що той радо погодився та уділив ці ієрейські свячення, побажав йому щедрих Божих ласк, здоров’я на многії і благії літа та подарував книгу видавництва «Місіонер» «Святий Василій Великий в українському мистецтві».

Отець Протоігумен повідомив, що нововисвячені ієреї вже мають свої призначення для подальшого служіння: отці Микола та Гавриїл їдуть на душпастирську працю до Португалії, – перший до Лісабона, другий до Фатіми, – а о. Ілля буде служити у Володимирі-Волинському.

Опісля слово мав о. Гавриїл Тимчик, який від імені нововисвячених ієреїв насамперед подякував Богові за ласку покликання, а також батькам, Василіянському Чинові за виховання, всім друзям, близьким і знайомим, – як присутнім, так і тим, що не змогли прибути на це торжество.

Після Святої Літургії було зроблено спільну фотографію на згадку про цю подію. Потім нововисвячені ієреї уділили своє перше благословення.

Урочистості цього дня завершилися святковим обідом в монастирській трапезній.

Нехай же Христос Господь, найвищий Архієрей і взірець священства, благословить нововисвячених ієреїв на ревне служіння для Божого народу.

о. Йосафат Коваль, ЧСВВ
Категорія: Новини Чину св. Василія Великого | Переглядів: 1364 | Додав: osbmpt1
Українська Греко-Католицька Церква Різдва Пресвятої Богородиці м. Лісабон Португалія