Меню сайту

Розділи новин
Новини Церкви [418]
Українці в Португалії [19]
Новини Чину св. Василія Великого [33]
Новини Церкви в Португалії [1]

Календар новин
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Форма входу

Пошук

Пожертва

Друзі сайту

Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 475



В онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гiсть · RSS 19.04.2024, 07:24

Головна » 2008 » Червень » 5 » МОНАШІ ОБЛЕЧИНИ
МОНАШІ ОБЛЕЧИНИ
12:03

МОНАШІ ОБЛЕЧИНИ В МОНАСТИРІ СВЯТОГО МИКОЛАЯ

Погідної весняної неділі, 18 травня ц. р., у василіянському монастирі святого Миколая у Крехові відбулися облечини в монаший одяг десятьох кандидатів до Василіянського Чину.

У переддень цього торжества, в суботу 17 травня, перед вечерею, отець та брати кандидати, згідно з прадавнім василіянським звичаєм, зробивши три доземні поклони, просили прощення у присутніх отців і братів за всі недоліки і провини, вчинені за час перебування в монастирі, та відмовили прилюдну покуту.

Останню перед цими облечинами місячну духовну віднову провів у квітні для кандидатів і новиків Крехівського новіціяту покійний нині о. Василій Зінько, ЧСВВ, який сам дуже любив Василіянський Чин і цю любов хотів прищепити своїм наступникам у монашестві. Реколекції перед самими облечинами давав кандидатам о. Корнилій Яремак, ЧСВВ, Протоконсультор Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

У сам день облечин, 18 травня, до Крехова прибуло багато гостей: родичі, знайомі кандидатів, а також численні прочани.

Урочисту Божественну Літургію, яка розпочалася об 11:00 год, очолив ігумен та маґістр Крехівського новіціяту о. Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ. З ним співслужили: о. Йосафат Коваль, ЧСВВ, Економ Провінції; о. Тарас Венгрин, парох с. Опільсько, біля Сокаля, - батько кандидата Андрія; о. Іван Михалюк, парох с. Нивиці, біля Радехова, - батько кандидата Василя; о. Володимир Данилів; о. Олексій Лупій; о. Віталій Лупій; о. Михайло Яремчук; як також о. Дмитро Бабінець, який цього дня прийняв монаші облечини.

Кандидати були належно приготовані до цього величного у їхньому житті торжества: і духовно - після реколецій, духовних наук, сповіді; і назовні - всі були одягнені у гарні українські вишиванки.

Під час співу третього антифону брати-новики ввели кандидатів до храму, а ті, поцілувавши один за одним ікону на тетраподі, зробили три доземні поклони і лягли, розпростерши хрестовидно руки, рівним рядочком на солеї; у той час монаша братія співала тропарі святому Василію Великому. Коли спів закінчився, кандидати піднялись і стали на коліна, почався сам обряд монаших облечин: діалог маґістра з кандидатими, їх урочисті заяви та постриження. Під час постриження кожен з них прийняв нове монаше ім'я, яким відтепер буде зватись як член василіянської чернечої спільноти. Ось імена кандидатів, які цього дня прийняли монаший постриг: о. Іриней Дмитро Бабінець, бр. Петро Андрій Венгрин, бр. Софрон Василь Михалюк, бр. Домінік Мар'ян Налисник, бр. Епіфаній Михайло Клим, бр. Еміліян Віталій Гавей, бр. В'ячеслав Ігор Кузь, бр. Дмитро Юрій Марків, бр. Партеній Микола Підчеха, бр. Йоіл Микола Припін.

Після постригу і надання імен о. Маґістр посвятив монаші ряси і вручив їх по черзі кожному з кандидатів, а вони повиходили в захристію, щоб у них зодягнутися. Яким же захоплюючим і зворушливим було повернення братів до храму: виходили у цивільному одязі, а повернулися у монашому, змінивши білий колір урочистих вишиванок на строгий однострій Христових лицарів. Тоді ж о. Пантелеймон вручив кожному з братів монаший каптур, вервицю і ручний хрест. А на закінчення, уділивши їм, тепер уже новикам, благословення, привітав їх перший, а за ним також усі інші священики, братнім поцілунком. Відтак продовжилась Божественна Літургія.

Під час проповіді о. Маґістр підкреслив велику цінність монашого покликання. Звернувшись до батьків новиків, о. Пантелеймон подякував їм за виховання їхніх синів та за те, що віддали їх на служіння Богові, Церкві та Василіянському Чинові. Опісля він звернувся до новиків, сказавши, що новіціятське життя буде не без труднощів, але з Богом, з молитвою, виконуванням настанов своїх Настоятелів, роздумуванням над Святим Письмом, Правилами Василіянського Чину вони зможуть осягнути те, чого бажають.

По закінченні Божестенної Літургії о. Маґістр ще раз привітав братів-новиків та їхніх батьків з нагоди цього торжества. Опісля, від імені новиків, бр. Петро Андрій Венгрин подякував батькам за виховання, за все те, що отримали від них у житті.

Після цього родичів та знайомих новооблечених братів запросили до монастирської трапези, під час якої брати виступили з вітальним концертом для батьків і гостей: декламували вірші, співали релігійні та патріотичні пісні. Отець Пантелеймон запросив до слова також батьків та родичів, які побажали своїм дітям вірно йти обраним шляхом.

Від імені Управи Провінції новооблечених братів привітав Економ Провінції о. Йосафат Коваль, ЧСВВ, та побажав їм Божого благословення, опіки та покрову Пресвятої Богородиці, краще пізнавати Василіянський Чин, не боятися труднощів, бо, як сказано в обряді облечин: «добрі діла трудом осягаються». З цієї нагоди від імені Провінційної Управи подарував кожному з них Новий Завіт.

Нехай, отже, Христос Господь, Який покликав наших новооблечених братів до служіння у Василіянському Чині, допомагає і благословить добрий початок їх чернечого шляху на більшу Божу славу, добро Церкви та їх вічне спасіння.

Подав о. Йосафат Коваль, ЧСВВ

 

Категорія: Новини Чину св. Василія Великого | Переглядів: 2800 | Додав: osbmpt1
Українська Греко-Католицька Церква Різдва Пресвятої Богородиці м. Лісабон Португалія